Foto's opnemen in publicaties

Goede foto's illustreren de informatie die wordt gegeven en halen bezoekers over de streep om verder te lezen. Daarom adviseren wij iedereen foto's te gebruiken. Maar doe het wel op de juiste manier! Hieronder volgen enkele richtlijnen en regels waar je rekening mee dient te houden bij het publiceren van afbeeldingen rn foto's op jouw website. Verder hebben wij enkele websites op een rij gezet, waar je rechtenvrije foto's kunt vinden.

Auteursrecht op foto's

Het merendeel van alle foto's op internet is auteursrechtelijk beschermd. Daarom is het niet verstandig om eenvoudigweg beeldmateriaal van allerlei soorten websites te gebruiken. Wanneer de auteursrechthebbende jouw publicatie ziet en er werk van gaat maken, kan dat vervelend uitpakken. Veelal zal een geldboete worden geƫist. En bovendien mag je daarna de afbeelding alsnog niet gebruiken. Bovendien is het natuurlijk niet netjes om andermans werk zonder toestemming te gebruiken.

Meer informatie over het gebruik van foto's op internet.

Schiet je eigen plaatjes

Wanneer je zelf foto's maakt, berust het auteursrecht bij jou zelf, waardoor je volledig zelf mag bepalen wat je ermee doet. Het is ook erg leuk om bezoekers te informeren met zelfgemaakte foto's, dat geeft een persoonlijk tintje aan een publicatie.

Fotografie-tips voor beginners.

Websites met rechtenvrije foto's

  • Flickr.com. Via de Explore / Creative Commons pagina op Flickr.com kun je foto's zoeken met een zogenaamde 'Attribution License'. Dat houdt in dat je die foto's mag gebruiken, mits je de naam van de auteur erbij vermeldt. Lees hier meer informatie over Creative Commons in het Nederlands.
  • Freerangestock. Volledig rechtenvrije foto's, registratie is gratis, maar verplicht. De kwaliteit van het beeldmateriaal is vrij hoog.
  • MorgueFile. Volledig rechtenvrije foto's, geen registratie nodig. De kwaliteit van het beeldmateriaal is gemiddeld.