Linkbuilding voor schrijvers

Heb jij een eigen website? En worden jouw artikelen over het algemeen goed bezocht? Het kan altijd beter. Het is leuk om bezoekers te krijgen. En je kan er geld mee verdienen. Een goede manier om meer bezoekers te trekken is door links aan te maken op andere websites; linkbuilding. Zo kun je ervoor zorgen dat een hele hoop verschillende websites naar jouw publicaties verwijzen. Logischerwijs zorgt dit voor extra verkeer via die websites, maar het heeft ook veel invloed op de zoekresultaten van zoekmachines. Zoekmachines schatten websites op waarde door o.a. naar inkomende links te kijken; verwijzingen van andere websites naar jouw pagina's binnen jouw website.

Waar moet ik op letter bij linkbuilding?

  • Goede anchorteksten*
  • Zo min mogelijk teruglinken
  • Aanmelden op websites die betrekking hebben op het onderwerp van je tekst.

* Gaat je publicatie bijvoorbeeld over 'energiezuinig rijden', link dan met de volgende tekst naar je publicatie: 'Leer energiezuinig rijden'

Waar links plaatsen?

  • Gerelateerd websites
  • Fora en blogs
  • Startpagina's
  • Sociale media websites

Gerelateerde websites

Door links aan te maken op websites die verband houden met het onderwerp van jouw publicatie, vang je twee vliegen in één klap. Ten eerste zijn de bezoekers op de bronwebsite al enthousiast over het onderwerp, waardoor jouw link (indien goed omschreven) vaker wordt aangeklikt. Het tweede voordeel is dat zoekmachines jouw publicaties hoger indexeren, indien er veel verschillende websites - die over hetzelfde onderwerp gaan - naar jouw publicaties verwijzen.

Fora en blogs

Door een bericht achter te laten op fora of blogs kun je op effectieve wijze veel bezoekers naar je publicaties trekken. Het is daarbij van belang dat de berichten en/of links die je plaatst, ook verband houden met het onderwerp van het forum of topic. Spamreacties worden niet op prijs gesteld en worden vaak binnen enkele uren verwijderd.

Om fora of blogs te vinden kun je de volgende 'search operators' gebruiken in Google:
allinurl:forum (onderwerp van je publicatie bijvoorbeeld: fietsen)
Vervolgens krijg je alle websites waarbij de woorden 'forum' en 'fietsen' in de URL voorkomen.

Startpagina's

Er zijn enorm veel startpagina's te vinden waar je gratis en voor niks een link naar jouw publicatie mag plaatsen. Startpagina's bestaan uit heel veel dochterpagina's die vaak een eigen beheerder hebben. Zoek de dochterpagina's op die enig verband houden met jouw publicatie op Todio. Vervolgens stuur je de beheerder van die dochterpagina een e-mail met de vraag of deze een link naar jouw publicatie wil aanmaken. Wees vriendelijk en geef aan waarom je denkt dat jouw publicatie van toegevoegde waarde kan zijn. In onderstaande lijst vind je enkele startpagina's, via Google zijn er nog veel meer te vinden!

  • www.2link.be
  • www.startpagina.nl
  • www.expertpagina.nl

 

Social media websites

Een leuke manier van promoten is door gebruik te maken van social media websites. Het unieke van dit soort websites is dat gebruikers zelf de content bepalen. We adviseren website eigenaren hier gebruik van te maken en publicaties op deze manier te promoten. Het is een uitgelezen kans om snel veel bezoekers aan te trekken. Bijvoorbeeld via Twitter.com.

Social bookmarkingsites

Social bookmarkingsites als NuJij, MSNreporter, GeenRedactie, Yoepa.nl, rekeningen.be, etc. kunnen ook erg handig zijn. Bij deze websites wordt namelijk door een grote groep gebruikers bepaald welke artikelen als interessant beschouwd worden. Wanneer jij zorgt dat jouw publicaties op jouw website ter sprake komen, kun je erg snel grote groepen bezoekers verwachten.

Social networksites

Social networksites zaals LinkedIn, MySpace en Facebook, etc. stellen je in staat om zelf links naar je publicaties aan te maken op je profielpagina. Daarnaast zijn deze websites uitermate geschikt om gebruik te maken van je sociale netwerk. Vraag familie en vrienden om links naar jouw publicaties te plaatsen.